HEA TEADA

Poes kaardiga makstes võib makseprotsessi teostades terminal kuvada küsimuse “Cash back?” See tähendab seda, et poed toimivad ka kui pangaautomaadid. St, et lisaks kauba eest maksmisele on võimalik sama tehingu raames pangakaardilt sularaha võtta (reeglina kuni $75). Kassapidaja ulatab koos ostutshekiga ka soovitud sularaha. Euroopa kaardid seda aegajalt ei võimalda ja jooksutavad terminali lukku. Seega segaduse vältimiseks on soovitav klikkida “NO” ning sularaha võtta automaadist. Automaadid võtavad teenustasu ca $2.50 – $4.00 iga sularaha väljavõtu eest lisaks kontoomaniku panga enda teenustasudele. Ühe korraga annavad ATM’d välja maksimaalselt $400 – $800; olenevalt pangaautomaadist. ATM’d asuvad pankade juures (nii siseruumides kui õues), tanklates (siseruumides), baarides, kohvikutes, jne.

“Valet” parkimine on suhteliselt levinud restoranide ja klubide juures. Sealhulgas pasted-image-24kontsertidel ja ka mõne kaubamaja juures. See on mugav, kuid kallis ja aeganõudev teenus. Tulla restorani on lihtne ja kiire, aga lahkumine on aeganõudev, sest autole minnakse alles järele, kui lahkuda tahad. Valet’ile (sellele teenindajale, kes füüsiliselt auto parklast ära toob) tuleb maksta lisatippi $2-$5 vaatamata ametlikule valet’ hinnale, mille reeglina leiab kusagilt sildilt (tavaliselt $5-$20).

Arstiabi on nii Floridas kui terves USA-s kallis. Eelnev reisikindlustuse ostmine, mis katab haigestumisi ja õnnestusjuhtumeid, on väga soovitatav. Kui jääd reisil haigeks – kuid selliselt, mis ei eelda kiirabi kutsumist (vedu haiglasse maksab ca $500-2000) – siiscropped-pasted-image-26.jpg sellistes rohu- ja esmatarbekaupade poodides, nagu CVS ja Walgreens, mida on leida praktiliselt igal pool, asub ka nn. “perearsti” kabinet. Mitte
küll kõikides, aga paljudes. Need arstid võtavad pasted-image-25vastu “tänavalt sisse astunud” patsiente. Aega tuleb varuda ca 0.5 – 2h,  olenevalt järjekorrast. Maksab selline visiit ca $100-150. Tasuda tuleb kohapeal. Arst annab ka paberid, mille saab hiljem esitada kindlustusele hüvitamiseks. Kui on vaja antibiootikumi ravi, siis tasub paluda, et arst saadaks retsepti mugavaimasse Publix’i apteeki (osades Publix’ites on ka apteegid, mis küll sulgevad õhtul varem kui toidupood ise), sest Publix’i apteek annab väljakirjutatud (enamlevinuimat) antibiootikumi tabletikuuri tasuta (muidu maksab kuur ca $20-100+).

Miami ja West Palm Beach’i vahet sõidab ka reisirong, peatudes vahe peal igas suuremas linnas. Rongi/süsteemi nimi on TRI-RAIL. Rongide vahe ca 45min kuni 1h. Pilet Miamist West Palm Beach’i maksab ca $6. Pilet tuleb osta automaadist või kioskist. Rongi peal pileteid ei müüda. Nutitelefonidele on olemas Tri-Rail App. Sealt on mugav vaadata sõiduplaane.

images (1)
TRI-RAIL

Parkimine ei ole reeglina kallis. Parkimise eest tasumiseks on neli võimalust. 1) Parkla,  parkimismaja, kus on valvur ja silt ($5, 10, 15, 20), maksab parkimine niipalju kui sildil kirjas. Tasuda reeglina saab ainult sularahas. 2) Tänaval on iga parimiskoha juures müntidega töötav parkimiskell. Vajab hulga müntide olemasolu. 3) Tänaval on parkimiskohad maha joonistatud, kuid tasuda saab  pasted-imageeraldiseisvas automaadis kas sularaha vöi kaardiga. Vahest on parkimiskohal ka oma number, mis tuleb automaati sisestada. Vahest ka auto number. Reeglina on tegemist  aga lihtsalt parkimise tsoonida. Kviitung panna armatuurile. 4) Sama, mis punkt 3, agapasted-image-2 tasuda saab lisaks ka nutitelefoni app’i kaudu (vajalik siduda app krediitkaardiga). Parklas tasub uurida silte, et millise app’iga seal tsoonis tasuda saab. Levinuimad app’id on PayByPhone ja Parkmobile. Kui parklas on silt Tow Away Zone, siis see tähendab seda, et parkla ei ole mõeldud “linnarahvale” kasutamiseks, vaid seal võivad parkida ainult mõne kõrvalasuva maja, asutuse, hotelli, vms elanikud/töötajad.

pasted-image-3

Pistikupesad näevad välja nagu juuresoleval pildil. Eesti/EU pistikute kasutamiseks on vajalik pistiku kuju, mitte voltide, adapteri olemasolu, sest enamik elektroonilisi vidinaid saavad ennast ilusti laetud ka USA-s seinast tuleva 110 voldiga.

WallOutlet

Avalikud tualetid tunduvad Euroopast tulnuile uskumatult, kuidas seda nüüd öelda – avalikud. WC potte eraldavad üksteisest õhukesed, ülevalt ja alt lahti seinad. Ning ka uks on reeglina mitmesentimeetriste vahedega. Keda huvitab miks see nii on, võib lugeda siit.

Lisa kommentaar